in

Η φανέλα με το “10”

Όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία χωρίστηκε σε Ανατολική και Δυτική, η Κροατία παρέμεινε στη Δύση, όχι όμως και η Δαλματία που παρέμεινε το όριο ανάμεσα στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και τα κράτη που θα προκύψουν στη Δύση μετά τη διάλυση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Για να κοπιάσουν στο καπάκι Βενετοί και Γενοβέζοι και να αφήσουν το στίγμα τους που διαχωρίζει τις Δαλματικές ακτές από την Κροατική ενδοχώρα.

Το Φιούμε, η Ριτζέκα, η Ραγκούσα (Ντουμπρόβνικ), το Σπλιτ, είναι πόλεις που άνθισαν κάτω από την ιταλική επιρροή και το εμπόριο μεταξύ της βαλκανικής ενδοχώρας και της ιταλικής χερσονήσου και αποτελούν υπέροχα (σήμερα τουριστικά) δείγματα της ενετικής (κυρίως) επίδρασης. Ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι των Δαλματικών παραλίων, μπορεί μεν να προσδιορίζονται σχεδόν αποκλειστικά ως Κροάτες, αλλά διατηρούν μια αίσθηση περιφερειακής ταυτότητας και είναι χαρακτηριστικό ότι αναφέρονται στους κατοίκους της ενδοχώρας (ενίοτε απαξιωτικά) ως Βλάχοι. Εξάλλου Χρβάτι στα στα σερβοκροατικά σημαίνει ορεσίβιος και το εκλατινισμένο όνομα Κροατία, σημαίνει απλά χώρα των ορεσίβιων.

“Είμαι χαρούμενος στην Αθήνα και την ΑΕΚ, η οικογένειά μου είναι εδώ, είμαστε όλοι ικανοποιημένοι. Μόνο μια… τεράστια προσφορά θα μπορούσε να με κάνει να σκεφτώ περισσότερα”, έλεγε πριν 6-7 μήνες ο Μάρκο Λιβάγια, αλλά λογάριαζε (κυριολεκτικά) χωρίς τον ξενοδόχο και έτσι βρέθηκε ξαφνικά πίσω μετά από δέκα χρόνια περιπλάνησης σε Ιταλία, Ελβετία, Ρωσία, Ισπανία και Ελλάδα, πίσω στη γενέτειρα του, για να φορέσει ξανά τη φανέλα της ομάδας που ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα.

Οι μισθοφορικές γραφίδες θα σου πουν πως ο Κροάτης ήταν μεν παικταράς αλλά και αυτοκαταστροφικός και ότι δεν μπορείς να χτίσεις ομάδα γύρω από έναν τόσο ασταθή και ιδιόρρυθμο χαρακτήρα, έναν Δαλματό με μεσογειακό ταπεραμέντο δηλαδή θα σου πει χωρίς παρωπίδες ο Φλάινγκ Ντάτσμαν, πολύ κοντά στην ιδιοσυγκρασία των ταγών που προηγήθηκαν και ανέκαθεν τραβούσαν τον Δικέφαλο στις μεγάλες του πτήσεις. Γιατί όταν με χρόνια και καιρούς η Ένωση πατήσει ξανά το χορτάρι της Φιλαδέλφειας, οι εξέδρες θα είναι γεμάτες από παιδιά που θα φοράνε φανέλες του Ντέμη, του Σκόκο, του Αραούχο και τη φανέλα με το “10” που θα γράφει Μάρκο Λιβάγια.

Το σημερινό ντεμπούτο του Μάρκο με τη φανέλα της Χάιντουκ Σπλιτ αρκεί και μόνο για να τη δούμε με άλλο μάτι, πόσο μάλλον όταν θα ντεμπουτάρουν και άλλα δύο εγνωσμένης αξίας μεταγραφικά αποκτήματα, στο παραδοσιακό δαλματικό ντέρμπυ κόντρα στη Ριέκα. Μια Ριέκα που έρχεται από πολύ φορτωμένο αγωνιστικό πρόγραμμα και πριν 17 μέρες στο ίδιο γήπεδο, είχε ηττηθεί δίκαια με 0-1 από την Χάιντουκ.

Το “Jadranski derbi” μεταξύ της Ριέκα και της Χάιντουκ δεν συγκρίνεται σε αντιπαλότητα με το αντίστοιχο κόντρα στους “βλάχους” της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, αλλά έχει το δικό του “ιταλικό” χρώμα που γίνεται όλο και πιο έντονο τα τελευταία χρόνια με την άνοδο της Ριέκα και το ξεθώριασμα της Χάιντουκ. Εντούτοις μετά την πρόσληψη τον Ιανουάριο του αξιόλογου Τραμεζάνι, την ανάρρωση των κρουσμάτων της από τον κορωναϊκό και την όψιμη μεταγραφική ενίσχυση, η Χάιντουκ δείχνει έτοιμη να επιστρέψει σε καλύτερες μέρες. Και δεν σας χαλάσει η διπλούρα στο 3,50 (!) χάστες…

O Σταρόβας έστηνε την κοπέλα του σε ραντεβού επειδή ήταν στο καζίνο, έχουμε κάνει τα ίδια

Up The Hammers: Η φετινή τσαμπιολιγκάτη West Ham κάνει περήφανους τους Ιron Maiden