in

Λαμόγιενσεν & Λαμόγιενσον; Το 2-2 στο Δανία-Σουηδία που άφησε εκτός EURO 2004 την Ιταλία

Μια υπέροχη ιστορία σκανδιναβικής φιλίας

Σήμερα παίζουν Αυστρία εναντίον Ουκρανίας για την τρίτη αγωνιστική του τρίτου ομίλου του EURO. Και το Χ, το οποίο πληρώνει 2,02 στη Stoiximan, εξυπηρετεί και τους δύο αντιπάλους. Θα φτάσουν τους 4 πόντους, η Ουκρανία θα πάρει τη δεύτερη θέση επειδή θα έχει καλύτερη επίθεση, αλλά και η Αυστρία με 4 πόντους και 0 στη διαφορά τερμάτων θα έχει σοβαρές πιθανότητες να είναι μία από τις 4 καλύτερες τρίτες των ομίλων και να προκριθεί.

Και αν νομίζετε πως τέτοια πράγματα, δηλαδή ένα αποτέλεσμα να βολεύει και τις δύο ομάδες, είναι συνέπεια του -όντως άθλιου- συστήματος της ΟΥΕΦΑ με την πρόκριση των «καλύτερων τρίτων» είμαστε εδώ για να σας πούμε μια ιστορία όπου ο κανονισμός αυτός δεν ίσχυε και όπου εμπλεκόμενοι ήταν οι υποτίθεται πιο fairplayκοι λαοί του πλανήτη. Οι Δανοί και η Σουηδοί.

Το 2004 η Δανία και η Σουηδία βρίσκονταν στον ίδιο όμιλο του Euro της Πορτογαλίας. Στον ίδιο όμιλο ήταν και η Ιταλία και η Βουλγαρία. Θυμίζουμε πως τότε το EURO διεξάγονταν με 16 ομάδες σε 4 ομίλους και από κάθε όμιλο προκρίνινονταν οι δύο πρώτοι. Δεν υπήρχε δηλαδή πρόκριση για «καλύτερους 3ους» και άλλα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μαγειρέματα.

Mετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές τα αποτελέσματα στα 4 πρώτα μας του ομίλου ήταν:

Δανία- Ιταλία 0-0
Σουηδία- Βουλγαρία 5-0
Δανία- Βουλγαρία 2-0
Ιταλία- Σουηδία 1-1

Αν στην τρίτη αγωνιστική η Ιταλία κέρδιζε την ήδη αποκλεισμένη Βουλγαρία(όπως και έγινε) και στο άλλο ματς υπήρχε ισοπαλία θα ισοβαθμούσαν 3 ομάδες (Δανία, Σουηδία, Ιταλία) στους 5 βαθμούς και η πρόκριση(των δύο) θα κρίνονταν από τη διαφορά τερμάτων. Αν το Σουηδία-Δανία έληγε 0-0 προκρίνονταν Σουηδία και Ιταλία, αν έληγε 1-1 προκρίνονταν Ιταλία και Δανία αν η ισοπαλία ήταν από 2-2 και οποιοδήποτε μεγαλύτερο σκορ προκρίνονταν οι δύο σκανδιναβικές ομάδες και η Ιταλία έπαιρνε τον λομπού. Και φυσικά οι Ιταλοί (και κάμποσοι άλλοι δηλαδή) ήταν περίπου βέβαιοι πως θα υπάρξει η συμπαιγνία του Λαμόγιενσεν και του Λαμόγιενσον και το 2-2 που βόλευε και τους δύο θα ερχόταν.

Ο διαβολικός Λαμόγιενσεν και ο τετραπέρατος Λαμόγιενσον

Ήταν τόσο έντονη η αλεπουδιάρικη φημολογία πριν το ματς, που ο Λαρς Λάγκερμπακ, προπονητής της Σουηδίας, αναγκάστηκε να απαντήσει με τέτοιο τρόπο που αν υπήρχε τότε ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ θα του είχε προκαλέσει μεγάλη αγαλλίαση.

 Ο Μακιαβέλι(όχι ο δικός μας) μπορεί να ήταν Ιταλός και οι Ιταλοί να σκέφτονται με έναν μακιαβελικό τρόπο, αλλά είναι αδύνατο να παίξεις για ένα σκορ 2-2 και δεν νομίζω ότι θα λήξει 2-2. Είναι ένα πολύ ασυνήθιστο αποτέλεσμα».

Ε, τελικά δεν ήταν και τόσο ασυνήθιστο, όπως αποδείχθηκε:

Μετά τον αγώνα κυκλοφόρησαν διάφορα δημοσιεύματα στη Σκανδιναβία που ανέφεραν διαλόγους μεταξύ των παικτών που «έδειχναν» συνωμοσία και φυσικά οι Ιταλοί έκραζαν.

Αλλά όλα αυτά ούτε αποδείχτηκαν ούτε μπορούσαν να αποδειχτούν άλλωστε. Γιατί εδώ στην χειρότερη περίπτωση δεν πρόκειται για περίπτωση στημένου, με την παραδοσιακή έννοια αγώνα, αλλά για αποτέλεσμα που βολεύει και τους δύο αντιπάλους. Και ακόμα και σήμερα τα σχόλια ως τέτοιο το αντιμετωπίζουν.

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν άφησε χαμένη μόνο την Ιταλία αλλά και τις στοιχηματικές. Το 2-2 ως τελικό σκορ φορτώθηκε από πολύ νωρίς και έφτασε να πληρώνει κάτι σαν 4,50. Η χαμηλότερη απόδοση για το συγκεκριμένο τελικό σκορ σε επίσημο αγώνα ως τότε.

Και επειδή αυτή την υπέροχη ιστορία σκανδιναβικής φιλίας την εμπνευστήκαμε από το σημερινό ματς Αυστρίας- Ουκρανίας όπου το Χ βολεύει και τους δύο λέμε να ακολουθήσουμε την έμπνευση μας και λέμε πως η ιστορία θα επαναληφθεί και σε επίπεδο σκορ. Πάμε με το 2-2 που δίνει και ένα ωραιότατο 11,00 στη Stoiximan.

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές
21+ | Παίξε Υπεύθυνα | ΚΕΘΕΑ: 210-9237777 | Αρμόδιος Ρυθμιστής MGA | Ρυθμιστής Εμπορικής Επικοινωνίας: ΕΕΕΠ | Συχνή συμμετοχή: Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας

Ακτινογραφία EURO: Αυστροουκρανικό “biscotto”

Ο Ματέους συνέκρινε τον Χάβερτς με τον Ζιντάν και η ντροπή ντράπηκε