in ,

Βουλγαρία: Διαφθορά, σούτια με τις ευλογίες του κράτους και ο λυτρωτής Μπέρμπα

Αγαπητέ χάστη, πριν από τρεις μέρες και συγκεκριμένα την Πέμπτη ίσως να πήρε το μάτι σου, ότι γίνεται της τανασπού έξω από το γήπεδο της Λέφσκι στην Σόφια. Πάνω από 4.000 οπαδοί τα έβαλαν με την αστυνομία εκτός γηπέδου, καθώς το παιχνίδι ανάμεσα σε Βουλγαρία και Ουγγαρία έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Το γεγονός αυτό ωστόσο, θα μπορούσε να είναι απλά μια ειρηνική διαμαρτυρία.

Πριν από περίπου έναν μήνα η Βουλγαρία τρώει τσαπού από την Λιθουανία εντός έδρας με 0-2. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, προκαλεί έντονες αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Γίνεται πολύς λόγος ότι το βουλγαρικό ποδόσφαιρο έχει πιάσει πάτο, αλλά ο (πρώην πλέον) προπονητής της ομάδας και ο τεχνικός διευθυντής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βουλγαρίας , Γκιόργκι Ιβάνοφ διαβεβαιώνουν πως όλα πάνε τέλεια και πως η ομάδα θα βρει τον δρόμο της (σας θυμίζει τίποτα;).

Την κατακραυγή του κόσμου προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ο γνωστός σε όλους Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ ο οποίος αποτελεί τον νούμερο ένα υποψήφιο για την διαδοχή της προεδρίας στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βουλγαρίας. Διοργανώνει μία συνέντευξη με τον Φαμπρίτσιο Ρομάνο της Βουλγαρίας (Νταρίκ) και βγάζει στην σέντρα την διοίκηση και τα λάθη που έχει κάνει τόσο στην ομάδα όσο και στο ποδόσφαιρο της χώρας γενικά, μιλώντας ανοιχτά για διαφθορά.

Η ΠΟΒ (έτσι θα την λέμε και πεάκι μου) δεν μπορεί φυσικά να αφήσει αναπάντητες αυτές τις κατηγορίες και ο Γιόρνταν Λέτσκοφ, ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας, καλεί σε ντιμπέιτ (!) τον Μπερμπάτοφ. Σκεφτείτε δηλαδή στα ελληνικά πλαίσια ένα ντιμπέιτ ανάμεσα σε Καραγκούνη και Μπαλτάκο.

Ο Ντίμιταρ αρνείται αλλά ο Λέτσκοφ δεν πτοείτε καθόλου. Βγαίνει στην αντεπίθεση και ρίχνεις τις ευθύνες τόσο στο κράτος, στις βουλγαρικές ομάδες που έχουν ξένους ποδοσφαιριστές, στους ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας και ειδικότερα στον Άντριαν Κράεφ (αρχηγός της Λέφσκι Σόφιας) που πήρε κόκκινη με την Λιθουανία. Μάλιστα έκλεισε με την φράση; «Υπάρχει κανείς που θέλει να παραιτηθούμε;»

O αρχιμύστης Λέτσκοφ ήταν σαν να άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Διάσημοι Βούλγαροι ποδοσφαιριστές τον βγάζουν στην σέντρα στα social media, ενώ στα τέλη του Οκτώβρη όλα τα γήπεδα της χώρας κατόπιν συνεννόησης στο 18ο λεπτό, φωνάζουν ότι όσοι είναι στην ΠΟΒ πρέπει να πάρουν τον λοπου άμεσα.

Τα συνθήματα αυτά παίρνουν την μορφή οργάνωσης μέρα με την μέρα και έτσι οι οπαδοί όλων των ομάδων της Βουλγαρίας αποφασίζουν να τιγκάρουν το γήπεδο της Σόφιας για το Βουλγαρία-Ουγγαρία, με κάθε ομάδα να παίρνει το δικό της πέταλο αλλά με τον σκοπό να είναι ο ίδιος: να αλλάξουν τα πράγματα στο βουλγαρικό ποδόσφαιρο. Οι σύνδεσμοι των μεγάλων ομάδων αλλά και των μικρότερων της χώρας δίνουν τα χέρια και το ανακοινώνουν δημόσια.

Φυσικά η ΠΟΒ δεν το αφήνει να περάσει έτσι και ανακοινώνει ότι ύστερα από οδηγίες της UEFA (!) θα απαγορευτεί η είσοδος στους φίλους της Βουλγαρίας για το παιχνίδι με την Ουγγαρία! Φυσικά όπως αποδείχτηκε λίγες μέρες αργότερα το αίτημα δεν ήρθε από την UEFA αλλά από την ΠΟΒ.

Για να αποφύγουν τις ταραχές στην Σόφια και να διαλύσουν την οποιαδήποτε υποψία διαδηλώσεων η ΠΟΒ αποφασίζει να στείλει το ματς στο Πλόβντιβ! Εκεί τρώει άκυρο από τον δήμαρχο της Πόλης ο οποίος ισχυρίζεται πως το παιχνίδι δεν μπορεί να διεξαχθεί στο γήπεδο της Μπότεφ, καθώς είναι προγραμματισμένες εργασίες ανακατασκευής.

Στις 11 Νοεμβρίου, ο Βούλγαρος Φαμπρίτσιο Ρομάνο ή καλύτερα ο Κωστής Ραπτόπουλος της Σόφιας φιλοξενεί στην εκπομπή του τον ιδιοκτήτη της κατασκευαστικής εταιρίας που έχει αναλάβει τα έργα στο Πλόβντιβ. Εκείνος λέει πως δέχεται πιέσεις από την ΠΟΒ, για να στείλει επιστολή που θα αναγράφεται ότι το γήπεδο είναι ασφαλές ώστε να γίνει το παιχνίδι. Μάλιστα άφησε να εννοηθεί πως αν δεν γίνει αυτό, η ομοσπονδία του είπε απ’ έξω, απ’ έξω ότι δεν πρόκειται να δώσει ποτέ άδεια για να αγωνιστούν οι δύο ομάδες της περιοχής στο γήπεδο.

O Ιβάνοφ μάλιστα δήλωσε ότι το ποδόσφαιρο της χώρας θα δεχτεί τεράστιο πλήγμα και θα φταίει η κατασκευαστική εταιρία.

Το Μπερμπατόφσκυλο, ο δήμαρχος του Πλόβντιβ, ξεκαθαρίζει ότι το παιχνίδι δεν θα γίνει στην πόλη του. Ο πρόεδρος της ΠΟΒ, Μπόμπι Μιχαίλοφ μετά από αυτή την εξέλιξη λέει αρκετά ψύχραιμα πως αν δεν βρεθεί γήπεδο για το παιχνίδι, η Βουλγαρία θα αποκλειστεί από τις επόμενες διοργανώσεις της UEFA. Όλα αυτά τρεις μέρες πριν από το παιχνίδι.

Το κερασάκι στην τούρτα; Η ΠΟΒ αφήνει να διαρρεύσει ότι το παιχνίδι θα γίνει στο Κάρτζαλι, μια περιοχή προς την Ροδόπη, η οποία είναι μόλις τρεις ώρες με το αμάξι από την Σόφια. Την είδηση σπεύδει να επιβεβαιώσει ο δήμαρχος Κίρτζαλι, ο οποίος είναι γνωστός παπατζής. Πραγματικά αν δεν σας θυμίζει κάτι αυτό, τότε τι;

Δύο μέρες πριν το παιχνίδι και η άμεσα ενδιαφερόμενη ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ουγγαρίας (η οποία χρειαζόταν έναν βαθμό σε δύο παιχνίδια για να προκριθεί στο EURO 2024) παρεμβαίνει επιτέλους κράζοντας την ΠΟΒ. Τελικά το παιχνίδι αποφασίζεται ότι θα διεξαχθεί στην Σόφια.

Το κλίμα ήταν κάτι παραπάνω από πολεμικό και ο πρωθυπουργός της χώρας βάζει φυτίλι με τις δηλώσεις του: «Το κράτος δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει άμεσα, αλλά εγώ ως πολίτης θα έλεγα ότι έχω το δικαίωμα, όταν βλέπω ότι ένα σύστημα δεν πάει καλά, να το αμφισβητώ και να θέλω να αλλάξει».

Πάνω από 1500 αστυνομικοί στην Σόφια, drones, η αγαπημένη «Αύρα», πάνω από 4.000 οι διαδηλωτές και το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν 33 τσοιμπά τραυματίες και άλλοι 24 από τους διαδηλωτές στο νοσοκομείο.

Η Βουλγαρία λοιπόν με αποκορύφωμα το Μουντιάλ του ’94 στις ΗΠΑ, παρουσίασε πολύ μεγάλες ομάδες κι εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές. Η τελευταία τους συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση ήταν το EURO 2004 (Χυννν). Το 2005, ανέλαβε τα ηνία της ΠΟΒ η σημερινή διοίκηση και τα αποτελέσματα μετά από 18 χρόνια είναι τρομακτικά άσχημα. Το κράτος πετάει το μπαλάκι στην ομοσπονδία (τι μας θυμίζει) και η ομοσπονδία πετάει το μπαλάκι στην Πάρβα Λίγκα και στις ομάδες για το χάλι αυτό (χμμμ).

Ομάδες με τεράστια χρέη και τραγικές εγκαταστάσεις, συχνές αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και συνεχείς αλλαγές προπονητών. Ελάχιστος κόσμος στα γήπεδα και τα αιτήματα προς την ομοσπονδία ανταποκρίνονται μόνο όταν υπάρχει κάποιο αντάλλαγμα ή πολιτική παρέμβαση. Ναι ακόμα για το ποδόσφαιρο της Βουλγαρίας μιλάμε σε περίπτωση που μπερδεύτηκες.

Κι εσύ λοιπόν προχθές, απλά διάβασες για τους «κακούς οπαδούς» που τα έκαναν πουτάνα όλα στην Σόφια, γιατί η ομοσπονδία επέλεξε να κρύψει από τις κάμερες την διαμαρτυρία που θα γινόταν εντός γηπέδου. -Πόσο Βαλκάνια το θέλεις; -Ναι.

Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει σήμερα εκτός έδρας την Σερβία για την τελευταία αγωνιστική των προκριματικών του Euro 2024 σε ένα παιχνίδι με μονόπλευρο ενδιαφέρον. Το 1 & οver 2.5 προσφέρεται στο 1.75 αυτή την στιγμή στην Stoiximan.

Oι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

21+ Η συμμετοχή σε τυχερά παίγνια επιτρέπεται μόνο σε άτομα άνω των 21 ετών – Παίξε Υπεύθυνα | Η συχνή συμμετοχή εκθέτει σε κίνδυνο εθισμού και απώλειας περιουσίας | Γραμμή Στήριξης ΚΕΘΕΑ 1114 (τηλ.) – [email protected] (ηλ. ταχυδρομείο) | Αρμόδιος Ρυθμιστής και Ρυθμιστής Εμπορικής Επικοινωνίας: ΕΕΕΠ

Ακολουθήστε την Tsilibet στο Google News, Youtube, Viber

Ξεφεύγει από το οφσάιντ ο Ισπανός συνεχιστής των Αλεξανδρή, Ιντζάγκι, γκολ με Γεωργία

Ολοκληρώνονται τα προκριματικά, αποκλείστηκε ξανά ο Νορβηγός λαμπριακος