in ,

Tsili Αφιέρωμα: Aποχαιρέτα την Λεωφόρο που χάνεις

Έπειτα από δημοκρατικές διαδικασίες αποφασίστηκε επίσημα αργά το βράδυ ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αλαφούζος και ο Ντορογιός να χτίσουν ένα νέο γήπεδο για τον Παναθηναικό στο Βοτανικό.

Οι πιο αισιόδοξοι προβλέπουν πως είναι δυνατόν το έργο να έχει υλοποιηθεί ήδη μέχρι το 2024, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι φέτος που το ιστορικό γήπεδο επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας κλείνει τα 100 χρόνια από την ανέγερση του, είναι πλέον δεδομένη και ορατή η κατεδάφιση του.

Η Tsilibet λοιπόν ετοίμασε ένα ιστορικό αφιέρωμα για το ”Απόστολος Νικολαίδης” στα βάθη του αιώνα και σας το παρουσιάζει.

Πως οδηγήθηκε ο Παναθηναικός στην Αλεξάνδρας

Πρώτη έδρα του Παναθηναικού ήταν το γήπεδο που βρισκόταν στο οικόπεδο ιδιοκτησίας Καραπάνου στο Λούνα Παρκ της οδού Πατησίων, χώρος που στεγάζεται πλέον το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το μεγαλύτερο παρεμπόριο τσιγάρων στα Βαλκάνια. Το 1910 με τη διάσπαση της ομάδας ο Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος του Καλαφάτη χρησιμοποίησε ως έδρα το γήπεδο Σιμοπούλου στην πλατεία Αγάμων (σημερινή πλατεία Αμερικής). Το 1912, η ομάδα επέστρεψε στο γήπεδο της οδού Πατησίων.

Το 1918 το γήπεδο της οδού Πατησίων πουλήθηκε, ο Παναθηναϊκός έμεινε άστεγος και ξεκίνησε η έρευνα για την νέα του έδρα. Στις 19 Ιανουαρίου του 1921 στη συνέλευση των μελών του Παναθηναϊκού αποφασίστηκε η εύρεση νέου μεγαλύτερου γηπέδου που θα έπρεπε να καλύπτει τις ανάγκες όλων των τμημάτων του συλλόγου. Ο Γιώργος Καλαφάτης έκανε έρευνα για το χώρο που θα μπορούσε να υπάρξει το νέο γήπεδο της ομάδας και κατέληξε, στην ανατολική πλευρά του Λυκαβηττού, στο χώρο απέναντι από τις Φυλακές Αβέρωφ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Μετά την άρνηση του δημάρχου της Αθήνας Γιώργου Τσόχα να παραχωρηθεί ο χώρος της Περιβόλας στον Παναθηναϊκό ο Γιώργος Καλαφάτης στράφηκε στον Γιώργο Χατζόπουλο ο οποίος με την ιδιότητα του προέδρου του Παναθηναϊκού απευθύνθηκε στον πρίγκηπα Νικόλαο, επίτιμο πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ και εκείνος έπεισε το δημοτικό συμβούλιο να παραχωρήσει την έκταση με την απόφαση 3294 του 1922.

Το πρωτοποριακό έργο και η ιστορία

  • Το 1924 το γήπεδο του Παναθηναϊκού ήταν το μοναδικό στην Ελλάδα που είχε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 6.000 θεατές. Από το 1928 το γήπεδο είχε ξύλινες κερκίδες.
  • Το 1930 στο ”ναό” των απανταχού Παναθηναικών η ομάδα σήκωσε το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδος υπό την ΕΠΟ, ενώ μάλιστα την ίδια χρονιά σημειώθηκε και το μεγαλύτερο σκορ σε αγώνα Ελληνικού Πρωταθλήματος το αείμνηστο 8-2 κόντρα στον Ολυμπιακό

Περίοδος Κατοχής

Στην πολύπαθη Αθήνα την περίοδο της Ναζιστικής κατοχής το γήπεδο ,που χρησιμοποιούνταν ήδη ως ιατρείο για τις ανάγκες του Ελληνοιταλικού πολέμου, επιτάχθηκε από τους κατακτητές. Την άνοιξη του 1942 ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ διοργάνωσαν φιλικό αγώνα για να ενισχύσουν με τα έσοδα του νοσηλευόμενους του νοσοκομείου Σωτηρίας. Οι Γερμανοί επενέβησαν ορίζοντας έναν αυστριακό αξιωματικό διαιτητή.

Οι αρχηγοί των ομάδων Κρητικός και Μαρόπουλος αποφάσισαν να μη γίνει ο αγώνας και οι φίλαθλοι αφού συμφώνησαν προχώρησαν σε επεισόδια αγανάκτησης απέναντι στους κατακτήτες.

Εμφύλιος και μετεμφυλιακή εποχή

  • Στα Δεκεμβριανά το 44, αλλά και μετά την συμφωνία της Βάρκιζας το 46 διοργανώθηκαν δύο μαζικά συλλαλητήρια του ΕΑΜ. Μετά τις εκτελέσεις 300 κομμουνιστών στην Μακρόνησο και τις αντιδράσεις που υπήρξαν σε Ελλάδα και Ευρώπη, διεξήχθη μια σειρά από αγώνων ανάμεσα στη Μικτή Κρατουμένων Μακρονήσου με γνωστές ομάδες. Το Γήπεδο της Λεωφόρου επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει έναν από τους πιο ιδιαίτερους αγώνες στην αθλητική ιστορία της Ελλάδας. Ο Ολυμπιακός θα αντιμετώπιζε τη Μικτή Μακρονήσου που αποτελούνταν από σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Ο κόσμος κατέκλυσε το γήπεδο καθώς ήταν οι μοναδική ευκαιρία να δουν τους συγγενείς και φίλους που κρατούνταν στη Μακρόνησο. Η Μικτή Μακρονήσου νίκησε με 2-1 με το Γιώργο Δαρίβα να σημειώνει το νικητήριο γκολ.
Απέναντι από το γήπεδο του Παναθηναικού
  • Στη Λεωφόρο το 1948 διεξάγεται το πρώτο ματς με προβολείς στην Ελλάδα στο φιλική νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό με 2-0.
  • Χρονολογία ορόσημο ωστόσο είναι το 1950, καθώς ξεκίνησε η κατασκευή του πετάλου του Λυκαβηττού (η ιστορική θύρα 13). Τα έργα ολοκληρώθηκαν ένα χρόνο αργότερα και αύξησαν τη χωρητικότητα του γηπέδου σε 13.000 θεατές. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε και η κατασκευή του κολυμβητηρίου του Παναθηναϊκού. Το απέναντι πέταλο (θύρες 7 και 8) ξεκίνησε να χτίζεται το 1955 κάτω από το οποίο βρίσκεται ο «τάφος του Ινδού». Το ιστορικό κλειστό του «τριφυλλιού» και πρώτο στην ιστορία σε όλην την Ελλάδα.
  • Το 1953 σημειώνεται στο Γήπεδο της Λεωφόρου η πρώτη οργανωμένη συνδικαλιστική κίνηση των Ελλήνων ποδοσφαιριστών κατά τον αγώνα με το Ισραήλ για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1954.
  • Το 1958 το γήπεδο του Παναθηναϊκού έγινε το πρώτο ελληνικό που απέκτησε χλοοτάπητα. Το χορτάρι εγκαινιάστηκε στο αθηναϊκό ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ. Τον αγώνα παρακολούθησαν 15.000 φίλοι του ποδοσφαίρου.

Η Λεωφόρος τον 21ο αιώνα

  • Το 2000 η έδρα μεταφέρθηκε από το ΟΑΚΑ λόγω των έργων ανακατασκευής που γίνονταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Έτσι, το γήπεδο της Λεωφόρου ανακαινίστηκε και ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην ιστορική του έδρα στην οποία κατέκτησε το Ντάμπλ στο ποδόσφαιρο το 2004 και πραγματοποίησε αξιόλογες πορείες στους 8 σε Τσαμπιολί και ΟΥΕΦΑ.
  • Το γήπεδο υπήρξε επίσης έδρα της Εθνικής Ομάδας για πολλά χρόνια. Η Εθνική Ελλάδος έδωσε εκεί τους προκριματικούς αγώνες για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004 το οποίο και κατέκτησε στη συνέχεια.
  • Η διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟ αποφάσισε τον Ιανουάριο του 2007 να επιστρέψει στο «Απόστολος Νικολαΐδης» για την ποδοσφαιρική περίοδο 2007-08, πριν το τμήμα μετακομίσει και πάλι στο ΟΑΚΑ
  • Από την αγωνιστική χρονιά 2013-14 ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός επέστρεψε στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. 

Οι μεγάλες βραδιές

  • Το 1971 κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα με 3-0, μια αναμέτρηση που μέχρι και σήμερα θεωρείται αμφιλεγόμενη από ανθρώπους που πιστεύουν πως ομάδα από Σοσιαλιστική χώρα θα έστηνε ομάδα με τον Χουντικό Παπαδόπουλο.
  • Το 2001 επί της Μπαρτσελόνα με 1-0
  • Την ήττα βέβαια στη Λεωφόρο γνώρισαν αρκετές ακόμα ομάδες και ενδεικτικά αναφέρουμε τα ονόματα των Άρσεναλ, Γιουβέντους, Σάλκε, Φενέρμπαχτσε, Άντερλεχτ, Σεβίλλη, Μαγιόρκα, Σλόβαν Λίμπερετς, Σλόβαν Μπρατισλάβας, Αϊντχόφεν, Σπάρτα Πράγας, Σλάβια Πράγας και αρκετές άλλες.

Τέσσερις σεζόν με το νόμο της Λεωφόρου

Από την περίοδο 2002-2003 και μετά, και μετά την ήττα από την Προοδευτική το 2002 με την… πλάτη του Πουλόπουλο, ο Παναθηναϊκός ξέχασε τι θα πει ήττα στη Λεωφόρο. Με 14 νίκες και εκείνη την ήττα, το 2003 το πρωτάθλημα χάθηκε στο αλήστου μνήμης ματς στη Ριζούπολη, ενώ την επόμενη χρονιά με 14 νίκες και μια ισοπαλία… η φιέστα έγινε στο «Απόστολος Νικολαΐδης» που έζησε στιγμές δόξας και πάλι.

Οι «πράσινοι» χρησιμοποίησαν τη Λεωφόρο και τη σεζόν 2004/05, «πλήρωσαν» όμως τις ισοπαλίες τους παρά το γεγονός ότι και πάλι δεν είχαν καμία ήττα. Η ομάδα τερμάτισε δεύτερη, θα μπορούσε όμως να έχει «καθαρίσει» το πρωτάθλημα αν είχε καλύτερες επιδόσεις εκτός έδρας. Τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός έπαιξε στη Λεωφόρο, ήταν την περίοδο 2007-2008! Εκεί γιορτάστηκαν τα 100 χρόνια της ομάδας, εκεί πήρε 12 νίκες κι είχε τρεις ισοπαλίες το «τριφύλλι», αλλά ξανά «πλήρωσε» τις επιδόσεις μακριά από το «Απόστολος Νικολαΐδης» κι έτσι δεν κατάφερε να πάρει τον τίτλο.

Φωτογραφίες

Παρασυρμένοι από την ιστορική αυτή απόφαση δε γίνεται να μην επιλέξουμε την αγορά ”Παναθηναικός να μείνει αήττητος εντός έδρας στα πλέι οφ” μια αγορά που προσφέρεται στη Novibet στις 4.20 μονάδες.

Oι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

21+| ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ:ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ.

Αντίο με ήττα (ως συνήθως) λέει στο ευρωλιγκάτο ΟΑΚΑ απόψε ο Εξάστερος

Προσομοίωση του φετινού τελικού της Euroleague Mafia το αποψινό ντέρμπι στο ΣΕΦ