in

ΥΓΙΗΣ ΤΖΟΓΟΣ: Ένα αφιέρωμα στα μεγάλα ματς που παίχτηκαν (κυριολεκτικά) στο κέρμα

Πρόκριση στο κέρμα της Ρώμης τα παιδιά και άλλες ιστορίες

Το γαμάτο σποτ της BWIΝ με την αρχή της ιστορίας του ποδοσφαίρου και μας άρεσε και μας έφερε στο μυαλό ωραίες γραφικότητες από την ιστορία του αθλήματος.

Οπότε σήμερα είπαμε να θυμηθούμε μια εποχή που όλα ήταν υπέροχα και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ματς δεν κρίνονταν με εκτός έδρας γκολ και διαδικασία των πέναλτι αλλά με υγιή τζόγο, ένα στρίψιμο νομίσματος. Λογικά μετά όποιος και να κέρδιζε οι παίκτες των δύο ομάδων πήγαιναν αγκαλιασμένοι να φάνε μαζί πουτίγκα.

Ημιτελικός EURO 1968, Iταλία- Σοβιετική Ένωση

Το σημαντικότερο ματς που κρίθηκε έτσι. Το 1968 το EURO, τότε το λέγανε Κύπελλο Εθνών Ευρώπης, ολοκληρώνεται με τη μορφή Final Four. Η συγκεκριμένη διοργάνωση έγινε στην Ιταλία, στον έναν ημιτελικό είναι αντιμέτωπες η Ιταλία και η Σοβιετική Ένωση.

Μετά από 120 λεπτά χωρίς γκολ και αφού κανείς δεν έχει σκεφθεί ακόμα τη διαδικασία των πέναλτι, το ματς θα κριθεί στο στρίψιμο νομίσματος. Ο αρχηγός της Ιταλίας Τζιασίντο Φακέτι επιλέγει «γράμματα», δεν είναι σαφές αν διάλεξε πρώτος ή αν ο αρχηγός της Σοβιετικής Ένωσης Άλμπερτ Σεστέρνιοφ είπε αυτός πρώτα «κορώνα», σε κάθε περίπτωση η Ιταλία πήρε το ματς και λίγες μέρες αργότερα και το κύπελλο.

Ο μύθος λέει πως ο Φακέτι δεν είδε καν το αποτέλεσμα του «κορώνα-γράμματα» αλλά με το που έγινε η κλήρωση στα αποδυτήρια, βγήκε στον αγωνιστικό χώρο και είπε στους 70.000 θεατές στο γήπεδο της Νάπολι «ΚΕΡΔΑΜΕ ΑΔΕΛΦΙΑ» οπότε μετά θα ήταν δύσκολο να πει ο διαιτητής «ε, συγγνώμη ο κύριος Φακέτι έκανε λάθος». Αλλά οκ με Σοβιετικούς δεν παίζουνε σε αυτά, λογικά ο μύθος είναι μύθος.

Προημιτελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1965, Λίβερπουλ – Κολωνία

Η Λίβερπουλ δεν είναι ακόμα η ομάδα που λάτρεψε ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος και πάρα πολλοί χάστες και μύστες. Αλλά ακόμα και τότε πρωταγωνιστεί στη μάλλον πιο επεισοδιακή πρόκριση σε ημιτελικό Πρωταθλητριών όλων των εποχών. Το πρώτο ματς γίνεται στην Κολωνία και λήγει 0-0. Το δεύτερο ματς είναι να γίνει μετά από ένα μήνα, όμως αναβάλλεται λόγω χιονοθύελλας. Τελικά η ρεβάνς θα παιχτεί μετά από αρκετές μέρες και πάλι το αποτέλεσμα είναι 0-0.

Οπότε τι κάνει η ΟΥΕΦΑ; Ορίζει τρίτο αγώνα , μπαράζ πρόκρισης, στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Η Λίβερπουλ προηγείται με 2-0, τελικά ισοφαρίζεται με 2-2, το ματς πηγαίνει στην παράταση, ούτε εκεί υπάρχει νικητής και από δω και πέρα διαβάζουμε τι έχει πει για το θέμα ο τότε αρχηγός της Λίβερπουλ Ρον Γέιτς

«Έφτασα πρώτος στον διαιτητή και αμέσως του είπα ότι διαλέγω γράμματα, Ευτυχώς για μένα ο διαιτητής το δέχτηκε και είπε, «ΟΚ, η Λίβερπουλ γράμματα, η Κολωνία κορώνα’».

Το κέρμα φεύγει από το χέρι του διαιτητή, φτάνει στο έδαφος, όλοι σκύβουν από πάνω για να μάθουν τον τυχερό και το αποτέλεσμα είναι ΤΙΠΟΤΑ. Το νόμισμα είναι όρθιο πάνω σε μια λακούβα του χόρτου

«Θα πρέπει να το ρίξετε πάλι» σχολιάζει γρήγορα ο Γέιτς και ο Βέλγος διαιτητής συμφωνεί πριν προλάβει ο αρχηγός των Γερμανών να πει ότι το όρθιο κέρμα ήταν έτοιμο να πέσει προς την πλευρά που είχε διαλέξει αυτός. «Νομίζω ότι ο αρχηγός τους ήθελε να τον χτυπήσει που αποφάσισε τόσο άμεσα» έχει πει ο αργότερα ο Γειτς

Ο διαιτητής ρίχνει ξανά το κέρμα. Το νόμισμα προσγειώνεται όπως είχε προβλέψει ο Γέιτς και η Λίβερπουλ προκρίνεται στην επόμενη φάση. Αφού τελειώσουν τα πανηγύρια, ο Σκωτσέζος παίκτης πλησιάζει τον προπονητή Μπιλ Σάνκλι. Ο προπονητής του λέει «μπράβο γίγαντα, είμαι περήφανος για σένα. Τι διάλεξες»; Ο Γέιτς του λέει την επιλογή του. O Σάνκλι απαντά «και εγώ αυτό θα διάλεγα» και πάει στα αποδυτήρια.

Για να μην λέτε πως τα βγάζουμε από το μυαλό μας όλα αυτά, η κλήρωση ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ υπάρχει και σε βίντεο

Προκριματικά Μουντιάλ 1954, Ισπανία- Τουρκία

Με τους σημερινούς κανονισμούς δεν θα χρειαζόταν ούτε καν αγώνας μπαράζ για να υπάρξει νικητής. Οι δύο χώρες αγωνίζονται για μία θέση στο Μουντιάλ που θα γίνει στην Ελβετία. Στον πρώτο αγώνα, στη Μαδρίτη, η Ισπανία επικρατεί με 4-1. Στον δεύτερο, στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία με 1-0. Σήμερα η ιστορία θα τελείωνε εδώ. Όμως τότε δεν υπήρχε ο κανονισμός της διαφοράς των γκολ, οπότε οι δύο ομάδες οδηγούνται σε τρίτο παιχνίδι. Το ματς γίνεται στην ουδέτερη Ρώμη, μετά από 120 λεπτά το σκορ είναι 2-2. Σύμφωνα με κάποιες διηγήσεις ο νικητής δεν αποφασίστηκε με στρίψιμο νομίσματος αλλά με ένα είδος κληρωτίδας με επιλογή του σωστού λαχνού. Η FIFA πάντως επίσημα λέει πως έγινε στρίψιμο νομίσματος. Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία προκρίθηκε μετά από τρεις αγώνες και 300 λεπτά ενώ σήμερα θα είχε αποκλειστεί μετά από 180.

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας 1969, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

Για να αποφύγουμε τα εριστικά σχόλια και τις φιλονικίες, θα παραθέσουμε απλά τα γεγονότα: To 1969, τελευταία χρονιά που δεν προβλεπόταν η διαδικασία των πέναλτι, ο Παναθηναϊκός πήρε το νταμπλ. Στον τελικό του Κυπέλλου απέναντι στον Ολυμπιακό νίκησε μετά από 120 λεπτά και σκορ 1-1, στο στρίψιμο του νομίσματος. Διαιτητής του ματς ήταν ο Χρήστος Μίχας ο οποίος σίγουρα για δεκαετίες ήταν ο πιο γνωστός Έλληνας ποδοσφαιράνθρωπος στην Αγγλία. Αλλά αυτό είναι μια ιστορία για άλλο αφιέρωμα.

Οπότε τι να λέμε τώρα, κάποια πράγματα ήταν καλύτερα (ή χειρότερα ανάλογα πως τα βλέπει κανείς) παλιά. Αυτό που σίγουρα είναι καλύτερο σήμερα είναι πως υπάρχει το πρωτοποριακό app της BWIN με ένα σωρό επιλογές (αν και δυστυχώς όχι “Over κορώνες στο κέρμα).

21+.Αρμόδιος ρυθμιστής: UKGC. Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας. Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114. Ρυθμιστής Εμπορικής Επικοινωνίας: ΕΕΕΠ. Υπεύθυνο Παιχνίδι.

.

Ο αντιΧάστης των σεντρών κάνει Χάπι Εντ στην Στοίχημαν “τσιμπώντας” 10k και κάτι ψιλά

Xmas Offer Zone με κλήρωση 2.500€ για τους Νικ Δε Γκρικ των φτωχών